Mindennapi életünk
része.

Utazás a műanyag világában.

Mindennapi életünk
része.

Utazás a műanyag világában.

Kezdjük egy kísérlettel. Csupán egy kis időre és képzelőerőre van szükség. Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk körül. Most pedig egy képzeletben egy pillanat alatt eltűnik minden magunk körül, ami műanyagból készült, vagy műanyagot tartalmaz.

Talán az ön PET vizes palackja tűnik el először. Aztán a golyóstoll. Ezután a különféle bútorok következnek: a lámpabúrától a vízforralón át a drága lemez gyűjteményig. És végül a TV, laptop, telefon is. Majd szinte meztelenül állunk, hiszen ruháink szintetikus szálai – melyekből az ingek, a nadrágok készülnek – is eltűnnek. És mielőtt íróasztal és szék nélkül keményen a padlón találnánk magunkat, fejezzük is be kis kísérletünket.

Mesterséges anyag. Valódi szerelem.

Körülbelül 50 éve kezdődött: talán abban a pillanatban, amikor a Finstral-nál először pergett át kezünkön a feltűnő fehér granulátum… de legkésőbb akkor, amikor megtekinthettük az első kész műanyag ablakot. A formaja ? Pontosan olyan, amilyennek elképzeltük. Tulajdonságai ? Jól szigetelő és stabil. Röviden: szigetel, tartós és kellemes tapintású ! Ezért minden ablakunk szerves részét képezi a műanyag. Ha máshol nem is,  legalább az ablak belső magjában már nem akarjuk nélkülözni a tartós műanyagot. Ó, igen, sok jó érv szól a műanyag mellett, íme a hét legjobb:

1. Jó vele dolgozni.

A PVC egy egyszerű anyag. A hőre lágyuló műanyagok családjába tartozó minden műanyaghoz hasonlóan ez is hevítés hatására vajpuha lesz, és könnyen hajlítható, hegeszthető vagy extrudálható. (folyékony állapotban egy formán keresztül kipréselhető) Ezzel az extrudálási eljárással változatos és tartós profiok jönnek létre; és a hozzá extrudált tömítések is különösen légtömörek lesznek.
A Finstral a műanyagra épít… Mert könnyen és tisztán feldolgozható: ezáltal új formák és termékek jönnek létre.

2. Mindig jól néz ki.

Sima vagy dombornyomott, fényes vagy matt felület ? Bármi is legyen az elképzelése: a műanyaggal minden valósággá válik. A műanyag könnyen formázható és színezhető – és szinte örökre megőrzi az általa felvett formát és színt. Még egy plusz pont: Sok más anyaggal ellentétben a műanyag nem igényel semmilyen védő felületkezelést – természetesen gyönyörű és hosszú ideig tartós marad.
A Finstral a műanyagra épít…
Mert ez a legjobb módja az ambiciózus és egyedi tervezés megvalósításának.

3. A műanyag újra és újra feltalálja magát.

A műanyag az ideális újrahasznosítható anyag. Újra beolvasztható, vagy – akárcsak a Finstral esetében – válogatott hulladékként közvetlenül visszavezethető a gyártásba. Ennek érdekében a Finstral termékeket mindig úgy építik fel, hogy a PVC-t az ablakok hosszú élettartama után újra lehessen hasznosítani. Emiatt szándékosan mellőzzük a profilkamrák habosítását, mert akkor már nem lehetne az alapanyagokat tisztán típus szerint szétválasztani. Ily módon az új Finstral ablakok részben a házon belül visszaforgatott és újrahasznosított anyagokból készülnek.
A Finstral a műanyagra épít… Mert egyszerűen, könnyen, és tisztán, 100%-ban újrahasznosítható.

4. Bármit kibír.

Nem könnyű ablaknak lenni. Eső, nap, a szél és a hőmérséklet-ingadozások, néha külső mechanikai hatások az építkezés során vagy akár a gyerekek focimeccse az udvaron: a műanyag ablak mindezt könnyedén állja. Ütésálló, időjárásálló, mérettartó és még égésgátló is.
A Finstral a műanyagra épít… Mert sokmindent kibír.

5. Sokáig velünk marad.

Amikor más alapanyagok már komoly használati nyomokat mutatnak, a műanyag évtizedekkel később is úgy néz ki, mintha új lenne. Hogyan csinálja? A szervetlen anyagokkal, például a fémekkel ellentétben a PVC szerves természetű, azaz szénatomokat tartalmaz. Ez ellenáll a szervetlen hatásoknak. Többek között ez teszi ezt az anyagot különösen korrózióállóvá és UV-stabillá.
A Finstral a műanyagra épít… Mert dacol sok behatással szemben és sokáig olyan szép marad, mint újkorában.

6. Egyáltalán nem káros.

Egészségügyi megfontolásból a PVC-nek nem a legjobb a hírne. De ez nem igaz ! A kemény PVC különösen megfelel a tiszta, higiéniailag tökéletes, jó közérzet megteremtésének minden követelményének. Sok hiedelemmel  ellentétben nem tartalmaz lágyítót. Végül, de nem utolsósorban orvosi szívbillentyűkhöz vagy élelmiszer-csomagolásokhoz való alkalmazása bizonyítja, hogy a PVC teljesen ártalmatlan az emberre. A Finstral a műanyagra épít… Mert egészségesen lehet vele együtt élni.

7. Szigetel, amikor szükség van rá.

A Finstral-nál régóta felismertük, hogy a műanyag sok mindenre nagyon jó… de egy dologra egyáltalán nem: a hővezetésre. Míg az acél vagy alumínium vezeti a hőt és a hideget, a műanyag ablak egyáltalán nem. Jóleső érzés tökéletesen szigetelt, műanyag maggal ellátott ablakok mögött ülni a nyirkos novemberi napokon vagy a fagyos téli éjszakákon. Egy másik jó tulajdonság, amely már a feldolgozás során is megmutatkozik, a jó hegeszthetőség. Így készíthetők lég- és vízzáró sarkok: még egy ok, amiért a Finstral mindig műanyagot használ az ablakok belsejében. A Finstral a műanyagra épít… Mert olyan tökéletesen szigetel.

A műanyagtól a művészi anyagig.

A műanyagok evolúciója egy ember alkotta folyamat.
Ahogy a nevéből is kiderül, mesterségesen előállított anyag, mely a természetben nem található meg. És bár ez igaz lehet a méhviszra vagy a porcelánra is, mégis a műanygot mindig hamisnak és mesterkéltnek tartották. A Finstral ezt egy kicsit másképp látja: 

Számunkra a műanyag egy élő, változékony anyag, amely hasznos és esztétikai tulajdonságaival mindig lenyűgöz bennünket. Egyáltalán nem mesterséges, de mindig jó.