A műanyag az ideális ablak alapanyag.

Helmuth Seebacher termékfejlesztő a hőszigetelésről.

… →

Magazin →

Hőszigetelés

Megsokszorozott egyediség.

Az innovatív profilburkolatok teljesen új lehetőségeket teremtenek az ablaktervezésben – korlátok nélkül.

Az ablakoknak sok feladata van: fényt és friss levegőt biztosítanak számunkra, kint tartják a meleget és a hideget, kizárják a szelet, esőt és zajt. Ránézésre nem lehet megállapítani, de az ablakok rendkívül összetett szerkezetek. Helmuth Seebacher termékfejlesztő tudja, hogy a Finstral ablakok miért felelnek meg minden műszaki követelménynek, és ezért a legjobbak közé tartoznak a szigetelés szempontjából.

Hogyan kell egy ablakot úgy összeszerelni, hogy optimálisan szigeteljen ?

Helmuth Seebacher: Három tényező határozza meg az ablak szigetelési értékét – profilok, az üveg és a beépítés. A Finstral-nál  mindig műanyagot profilokat használunk. Nem hővezető, mint például az alumínium, és ellenáll az időjárásnak. Tömítetté teszi az ablakokat, mert a keret sarkai hegeszthetők. A műanyag egyszerűen az ideális anyag az ablakokhoz.

És milyen szerepet játszik az üveg ?

A hőszigetelő üveg általában két vagy három üvegtáblából, a távtartókból és az üvegtáblák közötti teret kitöltő argongázból áll. A minőségi különbség itt az összetevőkben rejlik: Az igazán modern üvegbevonatok nem csak szigetelnek, hanem lényegesen több napfényt is átengednek. Az igazán jó távtartóknak pedig hőszigetelőnek kell lenniük, és a sarkaiknál ​​hegeszteni kell. A Finstral mindig maga gyártja a hőszigetelt üvegeket, és csak a piacon elérhető legjobb alapanyagokat használjuk.

Mi a helyzet a beépítéssel ?

Rendkívül fontos. Az ablakok szigetelési teljesítményének körülbelül egyharmada a szakszerű beszereléstől függ. Ezért tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget a képzett szerelőknek, és ezért hoztuk létre a Rosenheim Ablaktechnikai Intézettel (IFT) közösen Európa legszigorúbb minősítési programját.

Miért szigetelnek különösen jól a Finstral ablakok ?

Mivel a fejlesztéstől a gyártáson át az összeszerelésig mindent magunk csinálunk, magasabb minőségi színvonalat tudunk kínálni. Ablakainkat tehát az ablakprofil, az üveg és a beépítés hármas egyedi minősége teszi különlegessé.

Hogyan lehet a hőszigetelést fokozni ?

Vastagabb profilokkal és háromrétegű üvegezéssel nagyobb hőszigetelés érhető el. Ez mindenhol ajánlott, ahol a külső és a belső hőmérséklet jelentősen eltér. Hideg területeken, ahol melegnek kell lennie bent, vagy nagyon meleg régiókban, légkondicionált belső térben. Egy helyiség egy fokos hűtése háromszor annyi energiát használ fel, mint egy fokkal való felfűtése. És ezt az energiát nem szabad az ablakon kiengedni.

Mikor hasznosak a speciális hőszigetelő üvegek ?

Az, hogy két- vagy háromrétegű üvegezésre van szükségem, attól függ, hogy milyen éghajlati övezetben élek, és hogy a szoba légkondicionált-e. Klímarendszerekhez általában a háromrétegű üvegezést ajánlom maximális szigeteléssel. Ráadásul a mediterrán régiókban a légkondicionálási időszak tovább tart, mint a fűtési időszak. Ebben az összefüggésben az is fontos, hogy a hármas szigetelőüvegünk ugyanolyan áttetsző legyen, mint a dupla üvegezés

Megtérül-e az új ablakokba fektetett beruházás ?

Az új ablakok mindig megtérülnek. Ezek a legkönnyebben cserélhető elemei az épületnek, és számos előnnyel járnak. Kezdjük a szigeteléssel: a hőátbocsátási tényezővel, az U-értékkel mérjük. Ha ez 1,0-val javul, akkor évente körülbelül 100 kWh fűtőértéket takarítunk meg (ami körülbelül 10 m³ földgáznak felel meg) ablakfelület négyzetméterenként. Ez egy hozzávetőleges irányérték, szaktanácsadóink szívesen kiszámolják pontosan. És megragadják az alkalmat is, hogy megmutassák: az új ablakok jobb védelmet nyújtanak a betörés ellen, több fényt visznek be a házba, könnyen gondozhatók és szinte nem igényelnek karbantartást. És csökkentik a zajt is. Az első dolog, amit vásárlóink ​​észrevesznek az ablakcsere után, hogy lényegesen kisebb a zaj.

Miért lényeges a hangszigetelés ?

Az állandó zaj megbetegít bennünket, ezért a hangszigetelést sem szabad alábecsülni. Technikai szempontból ez két dolgot foglal magában: Egyrészt minden illesztésnek feltétlenül tömítettnek kell lennie. A Finstral-nál ezt különösen jól kezeljük, mert tömítéseinket tartósan méretstabil módon extrudáljuk aprofilokra. Vagy mert az üveget a profilba ragasztjuk az ékelés helyett. És a szárny és a tok közötti számos reteszelő pont magas zárási nyomást biztosít. Másrészt az aszimmetrikus üvegszerkezet és az üvegtáblák közötti nagy távolságok csökkentik a zajt. Ha ezt figyelembe vesszük az ablakok összeszerelésekor, akár 47 dB hanggátlást is elérhetünk.

A hőenergia közel 20%-a a rosszul szigetelő ablakokon keresztül távozik. Jó hőszigetelésű ablakokkal az energiafelhasználás jelentősen csökkenthető.

Helmuth Seebacher 35 éve dolgozik a Finstral ablakrendszereken és több újítás is kapcsolódik nevéhez.