Megsokszorozott egyediség.

Az innovatív profilburkolatok teljesen új lehetőségeket teremtenek az ablaktervezésben – korlátok nélkül.

… →

Magazin →

Megsokszorozott egyediség

Megsokszorozott egyediség.

Az innovatív profilburkolatok teljesen új lehetőségeket teremtenek az ablaktervezésben – korlátok nélkül.

Az ablakok összeszerelése során a rendelkezésre álló alapanyagok  rendszerint a műanyag, az alumínium és a fa. A variációk száma és az egyedi igénykre szabás lehetőségei azonban gyakran korlátozottak maradnak. Ezzel szemben a Finstral már régóta következetesen modulárisan módon építette fel kínálatát, hogy szinte minden passzol mindenhez, ha ablak-konfigurálásról van szó. És most megérkezett a legújabb Inlay panel: ezeknek a betéteknek köszönhetően a Finstral ablakok profiljai (tok és szárny egyaránt) a belső oldalon nemes fa, csiszolt fém vagy kerámia felületekkel is felszerelhetők. Ez azt jelenti, hogy az ablakok még változatosabban és egyedibben alakíthatják a belső terek kialakítását. Elmeséljük az Inlay fejlődésének történetét.

Aki ellátogat a Finstral főhadiszállására, amely a dél-tiroli Unterinnben található, 1000 méter magasan a Renon hegyei közt,  megcsodálja majd a lenyűgöző kilátást. Talán nem is csoda, hogy új ötletek születnek itt: néha merészek és ambiciózusak. Ugyanakkor az első néhány beszélgetés után a Finstral családi vállalkozás tagjaival hamar világossá teszi, hogy itt senkit nem fenyeget az elkalandozás veszélye. Úgy tűnik, hogy a „két lábbal a földön” kifejezést ezekre a dél-tiroliakra találták ki. Gondolkodj merészen, de maradj realista: Ez a kombináció teszi elképzelhetővé, majd megvalósíthatóvá az olyan megoldást, mint a profilokat takaró Inlay betét.

Az egész egy dél-tiroli diákkal kezdődött, aki hazatértt a Finstral-hoz a DHBW Mosbach építő- és homlokzattechnikai iskola duális képzésének gyakorlati szakaszában. Ott Alex Ploner végigjárta a vállalat összes szakmáját: „Dolgoztam profilextrudálásban és szigetelőüveg gyártásban” – emlékszik vissza a most 24 éves férfi. „És persze ablakok összeszerelésével is foglalkoztaml.” Az unterinn-i központban irodáról irodára járt – végül a fejlesztési osztályon kötött ki, ahol az ablakok fejlesztésének alapvető  kérdéseit kezelik. Alex Ploner ott kapott lehetőséget arra, hogy 2020 júniusától záródolgozata részeként egy kiterjedt és kihívást jelentő problémán dolgozzon.

„Tovább kellett fejlesztenem a meglévő moduláris építőelemek körét – funkcionális és design szempontból” – így írja le Ploner a Finstral vezetői által felvetett témát. Építőelemek ? Játékosan és egyszerűen hangzik, de valójában a helyzet ez: „Tulajdonképpen már régóta dolgozunk azon, hogy kínálatunkat következetesen a modularitáshoz igazítsuk” – erősíti meg Joachim Oberrauch, a Finstral termékfejlesztésért felelős társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója. „Színek, anyagok, profilok formája, könnyű kezelhetőség: a cél az, hogy egy Finstral ablak konfigurálásakor minden mindennel kombinálható legyen. Már elég messze jártunk ezen az úton, amikor Alex elkezdte törni az agyát.” Oberrauch elmosolyodik: „De neki se legyen túl könnyű dolga.”

Négy hónapon belül Alex Ploner többféle megközelítést vetett fel a modularitás erősségeinek további kiaknázására. Funkcionális szempontból javaslatokat dolgozott ki a betörésbiztonság, a tűzvédelem és még a golyóállóság terén is. Ami az esztétikumot illeti, úgy döntött, hogy növeli a Finstral már amúgy is nagy anyagválasztékát, amely műanyagból, alumíniumból és fából állt. „Elgondolkodtam azon, hogy a meglévő profilokra lehetne-e különböző további alapanyagokat a lehető legkevesebb ráfordítással felhelyezni.  ” Egyszer csak  előállt egy igazán egyszerű megoldással: „Mit lenne, ha kiegészítő modulként egy alumínium profilt használnánk, melybe egyszerűen különböző anyagokból készült betéteket helyezünk ?  Bármely alapanyag szóba jöhet, és teljesen új külsőt adna az ablaknak anélkül, hogy a funkcióját vagy tulajdonságait befolyásolná.”

Ploner, közvetlen főnöke, Franz Gufler és Joachim Oberrauch közötti rendszeres eszmecserék során gyorsan eldőlt, hogy ezt az intarzia-megközelítést tovább fogják folytatni. 3D nyomtató segítségével az akkori alapszakos hallgató elkészítette az első hordozóprofilt, amelybe a Finstral-nál már korábban is kapható anyagokat, valamint teljesen új  felületeket lehetett  beilleszteni. Nemesfák, fémek, még  kerámia felületek is. „Rögtön meggyőztek minket a nyilvánvaló előnyök” – hangsúlyozza Franz Gufler tárgyilagosan. „Kevés fejlesztési és gyártási erőfeszítéssel optikailag teljesen új ablakokat állíthatunk elő.” Pontosan ez a modularitás csúcsa: a változatosság maximalizálása – és egyben a komplexitás minimalizálása. „Természetesen ebben az esetben is, mint mindig, az ördög a részletekben lakott” – mondta Franz Gufler. „Főleg ami a valós gyártási körülményeket illeti: a prototípustól az üzemszerű gyártásig sokmindent kellett tisztázni. De sikerült, és megérte.”

Három év fejlesztés követőenután a Finstral Inlay most megjelenik a piacon. A vásárlók öt nemesfa, ötféle fém és tizenkét kerámia felület közül választhatnak az ablakok belső oldalára, és választhatnak egyet a Finstral több mint 250 alumínium színe közül a hordozóprofilhoz. „És ez mindez nem korlátozza az ablak többi tulajdonságát: a profil formáját, árnyékolását vagy betörésvédelemi képességét” – hangsúlyozza Franz Gufler. „Az Inlay betét kétszárnyú ablakokhoz, vagy tolóajtókhoz is alkalmazható. Sőt a tok és az ablakszárny felületének nem szükségszerű azonos felületűnek lennie ! ” Joachim Oberrauch hozzáteszi: „Az intarziával még több tervezési lehetőséget teremtünk a belsőépítészek és lakberendezők számára – ahogy az a bútoroknál megszokott. Ez azt jelenti, hogy még célzottabb hangsúlyokat lehet beállítani szobáról-szobára vagy akár az egyes ablakokra is.” Alex Ploner pontosítja: „Minden belső és külső esztétikai modul összesen 41 594 475 000 lehetséges anyag-, szín- és szárnyforma kombinációval rendelkezik.”

És Alex Ploner, aki kulcsszerepet játszott az Inlay fejlesztésben ? Kiváló osztályzatot kapott a szakdolgozatáért. „Bár én kicsit szigorúbban értékeltem, mint a professzora” – mondja ismét mosolyogva Joachim Oberrauch. Természetesen Alexet így is felvették: azért, hogy továbbra is a sokszínűség növelésén dolgozhasson fejlesztői beosztásban egy jövőképpel rendelkező munkahelyen. Hiszen tanulmányai során megtanulta: Sokan nagy szabadságról álmodoznak. Ennek megvalósítása az igazán nagy és lenyűgöző feladat.

Így kezdődött: Alex Ploner dolgozatához kifejlesztette az Inlay modult – azaz különböző anyagokból készült betéteket, amelyeket alumínium hordouóprofilba helyeznek be. Az első modell 3D nyomtatóval készült.

Inlay a Finstral tesztlaboratóriumban: a Finstral társtulajdonosa, Joachim Oberrauch (balra), Alex Ploner (középen) és Franz Gufler rendszertechnológiai vezető (jobbra) egy nemesfával felszerelt ablak-keretett vizsgálnak. Figyelemre méltó: Minden funkcionális és esztétikai elem használható az Inlay intarziával.

Lenyűgöző textúra mélység, kellemesen érdes tapintás: A többrétegű sütés természetes hatású felületeket hoz létre az Inlay kerámia opcióval, amelyek folyamatosan változnak a fény beesési szögétől függően és teljesen új megjelenést kölcsönöznek az ablakkereteknek.

A legkeskenyebb keretek – különleges hangsúlyok: A nemesfa értékes és ritka, de az inlay opcióval erőforrás-takarékosan és esztétikailag meggyőzően használható. Ez azt jelenti, hogy az ablakok egyre inkább a belsőépítészet meghatározó részévé válnak.

Három anyag, összesen 22 változatban – és 250 színben választható alumínium hordozó profil: Az Inlay betéttel a Finstral ablakok elérhető felszereltségi kombinációja összesen 41 594 475 000 lehetséges variácoót számlál.