„A valaha volt egyik legfenntarthatóbb ablakokat készítjük.”

Joachim Oberrauch ügyvezető a következetességről.

„A valaha volt egyik leginkább fenntartható ablakokat készítjük.”

Joachim Oberrauch ügyvezető a következetességről.

A modern ablakok kulcsszerepet játszanak az épületek energiafogyasztásában. Egy valóban fenntartható termék azonban nem csupán a szigetelési értékről szól. Éppen ezért a Finstral családi vállalat alapítása óta sok mindent különbözőképpen csinál mint a piac több más szereplője. Interjú Joachim Oberrauch ügyvezetővel.

Mit jelent a fenntarthatóság egy olyan ablakgyártó számára, mint a Finstral?

Joachim Oberrauch: A fenntartható működés érdekében az egész rendszert szemmel kell tartani. A Finstral-nál ciklusokban gondolkodunk. Nem csak arról van szó, hogy tökéletes ablakot építsünk magunknak, hanem mindig a lehető legfenntarthatóbb termelési módon. Ez például azt jelenti, hogy a kezdetektől fogva a környezetbarát ártalmatlanításon kell gondolkodni. Ezért szinte mindent magunk csinálunk, a kezdeti ötlettől a beépítésig.Csak így tudjuk megtervezni a teljes gyártási ciklust anyag- és energiatakarékosság érdekében.

Ha mindent magad csinálsz, akkor felállíthatod és garantálhatod saját minőségi normáidat…

Pontosan. Ez nagy előny, különösen az ablakoknál, mivel ezek sok különböző részből állnak. A Finstral azon kevés ablakgyártók egyike Európában, ahol valóban mindent egy kézből kap a vásárló: Mi fejlesztjük a profilokat. A műanyagot saját receptúra ​​szerint keverjük és extrudáljuk. A fafeldolgozást is magunk végezzük. Az alumínium felületek porfestését mi csináljuk, hőszigetelő üveget gyártunk és a kész ablakelemeket összeállítjuk. És természetesen a beépítésről is gondoskodunk. Mivel mindent magunk csinálunk, megvannak az ideális előfeltételeink az egyik legfenntarthatóbb és legtartósabb ablak építéséhez.

A Finstral ablakokat modulárisan fejlesztik – hogyan járul hozzá ez a fenntarthatósághoz?

Az iparágban megszokott alkatrészek használata helyett szinte minden egyedi alkatrészt házon belül készítünk. És ezért ezek tökéletesen összeilleszthetők. Így sikerül újra és újra fejlesztenünk ablakainkat, és egyben kevesebb anyag- és energiafelhasználással gyártani őket. Tok- és szárnyrofiljainkat például úgy alakítottuk ki, hogy minden alapanyag kis erőfeszítéssel típus szerint válogatható legyen. Ez 100 százalékban újrahasznosíthatóvá teszi őket. Egy másik előny, hogy a Finstral profilok keskenyebbek mint a megszokottnál. Ez azért lehetséges, mert az üveget mindig a tokba/szárnyba ragasztjuk, hogy stabil egységet alkossunk – ahelyett, hogy egyszerűen csak ékelnénk. Az ablakszárnynak nem kell tartania az üveg súlyát, ezért lehet karcsúbb. Ez elegánsabbnak tűnik, és egyben megspóroljuk az acél  merevítések  kétharmadát, amelyeket korábban minden műanyag profilba be kellett illesztenünk. Moduláris rendszerünk rendkívül nagy választéka nagy előnyökkel jár ügyfeleink számára is, mert segítségével egyedileg állíthatják össze ablakaikat.

Lehetséges-e az ablakok beépítését is úgy megtervezni, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban kímélje ?

Igen, a beépítés erre is sok lehetőséget kínál. Európában még mindig elterjedt a közvetlenül falazatba történő szerelés. Korszerűbb módszerekkel a beépítési ráfordítás jelentősen csökkenthető – a Finstral pedig úttörő ezen a területen. Például a bontás nélküli beépítéssel régi  nyílászárók cseréjéhez. Ez kétszer olyan gyors, mint a hagyományos módszerek, és erőforrásokat takarít meg, mert nem kell megbontani a meglévő falazatot. Ez a módszer alkalmazható régi fa, alumínium vagy műanyag ablakok esetén is. Ez lehetővé teszi az ablakok 30 percen belüli cseréjét. Mivel a munka csak belülről történik, a ráfordítás radikálisan lecsökken: nincs állványozás, nincs festés vagy kőműves munka. A Finstral beépítő tokokat használ az új építésű házaknál. Ezeket a nedves építési szakasz előtt építik be. (vakolás, betonozás, festés) Ez megakadályozza az ablakok sérülését az építkezés ezen szakaszában. Ráadásul megvan az az előnye, hogy 20-30 év múlva  az ablakcsere percek alatt elvégezhető – kőműves és festési munkálatok nélkül is.

Hogyan sikerül tovább fejleszteni a fenntarthatóság témáját?

Az ISO-tanúsítványok keretében rendszeresen ellenőrizzük minden folyamatunkat: a minőség- és környezetirányítástól az energiafogyasztásig és a munkabiztonságig. Rengeteg lehetőség rejlik az optimalizálásban. 2018-ban ismét jelentősen csökkenteni tudtuk erőforrásigényünket, és azóta 4,5 százalékkal kevesebb műanyagot és 5 százalékkal kevesebb nyers üveget használtunk az ablakgyártáshoz.

Legyen szó profilokról vagy üvegről: A Finstral szinte minden alkatrészt maga tervez és gyárt, így a fenntarthatóság a kezdetektől fogva figyelembe vehető.

A második generáció ügyvezető igazgatójaként Joachim Oberrauch mindig profitál apja és nagybátyja fenntartható döntéseiből. Ezért a Finstral következetesen ezen az úton halad.