2030-ra a Finstral CO2 semlegessé válik.

A hosszú távú gondolkodás és az erőforrások kíméletes felhasználása szerves részét képezi a Finstralhoz hasonló vállalatok kultúrájának.

2030-ra a Finstral CO2 semlegessé válik.

A hosszú távú gondolkodás és az erőforrások kíméletes felhasználása szerves részét képezi a Finstralhoz hasonló vállalatok kultúrájának.

Ez az attitűd érvényesül a gazdasági és társadalmi szempontokra, a felelős gazdálkodásra és a munkatársakkal, beszállítókkal, partnerekkel és ügyfelekkel való megbízhatóan méltányos bánásmódra; valamint az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentésére. Mindhárom területen ambiciózus célokat tűzünk ki magunk elé, és következetesen biztosítjuk azok elérését.

Hogyan lehet folyamatosan jobbá válni
„Apróbb sikereket gyorsan el lehet érni, de ez nem elég” – mondja Florian Oberrauch, az Igazgatóság alelnöke, aki a termelésért és a logisztikáért felelős. „A valóban fenntartható cselekvés nagyon összetett, mert ez azt jelenti, hogy az üzemi feladatok során folyamatosan vizsgálni és optimalizálni kell minden folyamatot.” A Finstral ökológiai lábnyomának csökkentésével kapcsolatos munkába való betekintés nemcsak a lenyűgöző részsikereket tartalmazza, hanem a módszeresen megalapozott megközelítés átlátható kommunikációját is. „Folyamataink szisztematikus fejlesztése érdekében – magyarázza Florian Oberrauch – 1999 óta használjuk az ISO 14001 szerinti tanúsított környezetirányítási rendszert, 2014 óta pedig az ISO 50001 szerinti energiairányítási rendszert. Ez jelentősen előrevitt bennünket.

Következő lépésként a Finstral egy átfogó rendszert épít a környezeti hatások kiegyensúlyozására: a Finstral Environmental Impact Boardot. Átláthatóan rögzít minden tényezőt – a termeléstől az upstream és downstream tevékenységeken át a termékhasználat hatásaiig. „Az igazgatóság felállításakor a nemzetközileg elismert Üvegházgázok Protokoll (ÜHG) vezérel bennünket, de az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett más, környezeti szempontból lényeges kérdéseket is figyelembe veszünk, mint például a vízfogyasztás vagy a hulladék kezelése” – magyarázza Katrien Romagnoli, a Finstral energia- és környezetvédelmi osztályának vezetője. „Ez teljes áttekintést ad számunkra, és szisztematikusan új kiindulási pontokat tudunk azonosítani ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.”

Az összes környezeti hatás egy pillantásra
Csak az tud fenntarthatóan cselekedni, aki ismeri ökológiai lábnyomát. Az Environmental Impact Board segítségével a Finstral szisztematikus áttekintést kap a vállalat összes kibocsátásáról és kibocsátójáról. Fedezze fel itt a folyamatban lévő intézkedések válogatását és néhány már elért előrelépést.

CO2
CO2 semlegesség (folyamatban)
A vállalat termelési és kereskedelmi tevékenységéből adódó szén-dioxid lábnyoma 2030-ig 0 tonna.

ALAPANYAG GYÁRTÁS
Újrahasznosított PVC (megvalósult)
Az újrahasznosított PVC granulátum részaránya 2020-ban 23%.

Üveg újrahasznosítás (megvalósult)
A gyártásból megmaradt üveg alapanyag beszállítóhoz történő, visszaszállított mennyisége 1 203 tonna.

Másodlagos alumínium (folyamatban)
Éves CO2 megtakarítás a termékek alumínium tartalmának  másodlagos alumíniummá történő fokozatos átalakítása révén, 2022 közepétől akár 70 százalékos újrahasznosított tartalommal: kb. 2123 t