„Az okos otthon a bejárati ajtónál kezdődik.”

Interjú az intelligens otthonról Stefano Piraccini és Margherita Potente építészekkel.

„Az okos otthon a bejárati ajtónál kezdődik.”

Interjú az intelligens otthonról Stefano Piraccini és Margherita Potente építészekkel.

Az lakókomfort optimalizálása érdekében Stefano Piraccini és Margherita Potente intelligens otthoni technológiákat épít be projektjeikbe. Az általuk tervezett alacsony energiafelhasználású házak napelemes és hővisszanyerő rendszerrel, valamint automatizált házvezérlő rendszerrel rendelkeznek. Üdvözöljük az élet okos jövőjében.

Hogyan teszik egyszerűbbé és kényelmesebbé lakóik mindennapjait az okosotthonok ? 
Margherita Potente: „Az okostelefon lehetővé tette számunkra, hogy párbeszédet kezdjünk az építészettel. Ez a fejlesztés a fenntarthatóság szempontjából is számos lehetőséget nyit meg előttünk: erős napsütésben automatikusan elsötétíthetjük az ablakokat, hogy megakadályozzuk az épület felmelegedését, vagy egyszerűen beengedjük a napsütést a házba, hogy a természetes melegét felhasználhassuk télen.  Lehetővé teszi továbbá, hogy elektronikus eszközök egész sorával kommunikáljunk. Aztán például az elkészített étel készen áll és a sütőben vár, amikor hazaérünk. És a bejárati ajtót is könnyedén kinyithatjuk a strandról a szomszédnak, aki a növényeket gondozza, amíg mi nyaralunk.”

Valóban, a bejárati ajtó távolról történő kinyitása nagyon praktikus lehet. Mit kínálhatnak még az okosotthonok, ha a bejárati ajtókról van szó?
Stefano Piraccini: „Már nem kell a kulcsot keresgélni, és különböző felhasználókat különböző belépési jogokkal ruházhatunk fel. Nagyon fontos szempont a biztonság: a riasztórendszer csatlakoztatható az okostelefonhoz, így nem csak az ajtó záródását és zárását lehet ellenőrizni, hanem betörés esetén azonnal értesíteni is lehet a hatóságokat. De még az okosotthon rendszerhez való csatlakozás nélkül is intelligensebbé válhatnak a bejárati ajtók, például ujjlenymatolvasóval vagy távirányítóval. Ez önmagában nagyon kényelmes a mindennapi életben.”

Ki választ ma okos ajtót ?

Margherita Potente: „Általában elmondható, hogy az okosotthon-rendszereket és intelligens ajtókat választók többsége bizonyos affinitással rendelkezik a digitális technológiákhoz. De ebben a döntésben a fő szerepet minden bizonnyal az egyéni igények játsszák: a többszintes lakásokban az ajtó távirányítója nagyon kényelmes lehet. És különösen a testi fogyatékkal élők számára az intelligens bejárati ajtó gyakran hatalmas megkönnyebbülést jelent.”

Átmeneti trendet lát az okosotthon-technológiában, vagy egyre okosabban fogunk élni a jövőben?

Stefano Piraccini: „Alapvetően azt feltételezzük, hogy az intelligens otthoni rendszereket és az intelligens ajtókat egyre gyakrabban fogják választani. Projektjeinkben már alapfelszereltségnek számítanak a napelemes rendszer és a lakótér szellőztetésének felügyeletére, valamint a robotporszívó vagy a világítás vezérlésére szolgáló digitális rendszerek. A fiatalabb generációk, akik számára 5-10 év múlva érdekessé válhat a lakástulajdon témája, a digitális bennszülöttek – számukra ezek a technológiák már a mindennapi élet részei.”

A Shell passzívház: A Finstral bejárati ajtó egyszerű, sík megjelenésével kényelmes be- és kijáratot kínál ebbe az alacsony energiafelhasználású cesenai házba.

Stefano Piraccini és Margherita Potente építészek közösen irányítják a cesenai Piraccini+Potente építészeti irodát. Fókuszban a fenntartható épületek tervezése áll, amelybe mindig innovatív technológiákat építenek be.