"Az ablakvasalatba fektetni a legfontosabb dolog"

Ewa Litzenberger rendőrnyomozó a biztonságról.

… →

Magazin →

Betörésgátlás

"Az ablakvasalatba fektetni a legfontosabb dolog."

Ewa Litzenberger rendőrnyomozó a biztonságról.

2012 és 2016 között 10 százalékkal csökkent a betörések száma Európa-szerte. Ezek az Európai Unióban elkövetett bűncselekmények hivatalos rendőrségi adatai. A nemzetközi hírű Kölni Tanulmány is megerősíti ezt a csökkenő tendenciát: 2018-ban húsz éve a legalacsonyabb betörési arányról számoltak be. Ewa Litzenberger vezető rendőrtiszt ezt a fejleményt főként az ablakok és ajtók fokozottabb biztonsági szabványainak tulajdonítja.

Általában hogyan jutnak be a betörők egy házba?

Ewa Litzenberger: A többlakásos házakban általában a bejárati ajtót támadják meg. Egy családi házban gyakran ez a teraszajtó, mivel ez általában hátul található, és ezért nem annyira látható. A betörők előszeretettel törnek be kora este, különösen az év sötétebb hónapjaiban, amikor a korai sötétedés miatt bent kigyulladnak a lámpák, és kívülről is jól látható, hogy otthon van-e valaki vagy nincs.

Hogyan védekezhetünk ez ellen ?

Nagyon egyszerűen: az ablakok és ajtók biztonságossá tételével. Az emberek gyakran nem tudják, mennyire biztonságosak nyílászáróik. Pontosan a gyenge pontokat – az ablakokat és ajtókat – kell megerősíteni. A rendőrség konkrétan legalább RC 2 osztályú nyílászárók használatát javasolja. Az RC 2 a Resistance Class 2 rövidítése, amely egy nemzetközi szabvány: az ablakok és ajtók különböző biztonsági osztályait határozza meg, és normákat határoz meg a betörésbiztos vasalatokra, üvegezésekre és biztonsági zárakra vonatkozóan. Az RC 2 azt jelenti, hogy a betörőnek legalább három percre van szüksége egy ablak vagy ajtó kinyitásához. Lehet, hogy ez nem hangzik túl hosszúnak, de a legtöbb betörő számára az, mert minden perc, minden másodperc növeli a felfedezés kockázatát.

Tehát elővigyázatosságból mindenhol RC 2 osztályú ablakokat és ajtókat kell beépíteni?

A rendőrség azt javasolja, hogy a házak gyenge pontjait RC 2 vagy magasabb szabvány szerint védjék. Ezek a pontok a könnyen megközelíthető bejárati ajtók, teraszajtók, pince- és földszinti ablakok. És a társasházakban az összes lakásb nyíló bejárati ajtó. Mivel a betörők mindig azt az utat választják, amelyik a legkönnyebbnek és legkevésbé feltűnőnek tűnik, ezért ritkán látni betörési kísérletet emeleti ablakokon és erkélyeken keresztül. Hacsak nem könnyen elérhetők. Például, ha egy betörő egy szemeteskukáról a garázs tetejére tud felmászni, és onnan egy ablakon keresztül bejutni a lakásba vagy házba, akkor oda is érdemes RC 2 betörésgátlású ablakokat beépíteni.

A legtöbb betörő az ablakok kinyitásával próbálkozik, az üveget ritkán törik be. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági üvegezés nem annyira fontos?

Összességében igaz, hogy a vasalatok és a biztonsági zárak nagyobb szerepet játszanak a betörésvédelemben. A legújabb kölni tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy sok betörési kísérlet az ablak vasalatok és az üvegek sérülését is okozta. Más szóval, a rendőrség nem javasolja, hogy kerüljék a biztonsági üveg használatát a sérülékeny ablakoknál vagy ajtóknál. Mert ha a betörő nem tud kinyitni egy ablakot, akkor megpróbálhatja betörni az üveget.

Biztonságosabb egy riasztórendszerre támaszkodni ?

A riasztórendszer fokozza a biztonságérzetet. Ez azonban soha nem helyettesítheti a mechanikai védelmet. Ezért először mindig érdemes a megfelelő vasalatokba, és zárakba befekteni. Ezentúl győződjünk meg arról hogy ezek a szerelvények megfelelő számban és minőségben vannak jelen otthonnkban, és rendelkezzenek a megfelelő tanusítványokkal. Ezt követően elkezdhetünk gondolkodni egy riasztórendszeren.

Pontosan tíz másodpercbe telik egy rosszul biztosított ablakszárnyat csavarhúzóval kiemelni.

Ewa Litzenberger felügyelő a lakossági betörésekről szóló kölni tanulmány felelőse. Az eredményeket Európa-szerte használják a lakossági szektor biztonsági döntéseinek alapjául.